Tuesday, January 30, 2007

Livorno tribünleri



İtalya'dan
FC Livorno tribünleri
_ _ _ _ _ _
Futbolda kızıl bayrak Livorno:
"...Şehirlerini “Roma devletine karşı direnen Asteriks ve Oburiks’in köyü Galya’ya benzeten Livornolular, ‘11 Freunde’ dergisinin Aralık 2004 sayısına göre ‘Otonomlar Tugayı’ taraftar grubu, Livorno’yu, ‘Liverpool’la beraber, proleter gururu taşıyan iki liman şehrinden biri olarak tanımlıyor. İtalya Komünist Partisi’nin kuruluş tarihi 1921’i kurdukları taraftar lokaline isim olarak seçen Livorno taraftarlarına karşılık futbol takımı da koyu kızıl formasıyla, bu öfke ve direniş ruhunu sahalara taşıyor. 1921’de kurulan A.S. Livorno Calcio, 1949’da Serie A’dan düştükten sonra 30 yıl boyunca 3. ve 4. ligde sürünen ultra-ehemmiyetsiz bir kulüptü. Kulüp, 2002’de Serie B’ye çıkan, 2004’te de 55 yıl sonra Serie A’ya dönmeyi başardı. Şampiyonluk kutlamalarında şehrin girişine İtalya Başbakanı ve AC Milan’ın Başkanı Berlusconi’ye hitaben astıkları “Silvio, geliyoruz!” pankartı, hâlâ yerinde duruyor.
Seri A’da ilk sezonu dokuzcu sırada tamamlayan Livorno, Seri A’da getirilen bazı kurallarda yaptıkları ince işlerle sıyrıldılar. Koltuklu tribün zorunluluğunu kulüp ve taraftarlar beton bloklara 60 santimetre arayla çizgiler boyayıp numaralar yazarak ‘halletmişler’. Standart tribün şarkılarının başını ‘Bandiera rossa (Kızıl bayrak)’, ‘Bela ciao (Çav Bela)’ alırken, tribünlerden başbakana “hakaret eden” tezahüratlardan ötürü, kulüp birçok iç saha maçından sonra birkaç bin avro ceza ödemiş.


Geçen yıl Milan deplasmanında Livorno taraftarları Berlusconi’nin saç ektirdikten sonra tek gözünü eşarpla kapatarak korsan pozu vermesiyle alay etmek için, tribünlerde başörtüleri takmışlardı. Irak’ta Nasıriye’de ölen 17 İtalyan askerinin anısına bütün maçlarda saygı duruşunda bulunurken Livorno taraftarları, kale arkası köşesinden (‘Kurva’) ‘On, yüz, bin Nasıriye!’ tezahüratında bulunmuşlardı. Taraftarlar bu tepkileri ise şu şekilde açıklamışlardı; “İtalya’da her yıl 1500 kişi iş kazasında ölüyor. Onlar için niye devlet töreni düzenlenmiyor?”..."*

* http://www.genc-hayat.net/?sayfa=dergi&sayi=1&idyazi=24 (yazının tamamı için)

No comments: